Staňte se letos skvělým domácím baristou!

Nic se nevyrovná lahodné ranní kávě v pohodlí domova. Kofein totiž nejenže podporuje zdravou psychiku a zlepšuje náladu, on dokonce i zrychluje metabolismus, a proto je ranní šálek kvalitního espressa nebo jemně našlehaného cappuccina tou nejlepší volbou i v případě, že je vaším předsevzetím redukovat svou váhu. Pokud tedy už dlouho toužíte po tom, umět připravovat kávu stejně tak skvělou, jako je ta, na kterou chodíte do oblíbených kaváren, jste tu správně. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o přípravě kávy v domácím prostředí, jak vybrat ta pravá zrna kávy a co k tomu všemu budete potřebovat.

Proč se soustředit na přípravu dokonalé a kvalitní kávy?

Káva není pouze o rychlé energii, kterou nám po vypití poskytuje. Kofein má mnohem důležitější a zdravější účinky na lidský organismus než to. Mimo již zmíněného zrychlení metabolismu a pozitivních účinků na náladu pomáhá také zvyšovat funkci mozku a snižuje riziko vzniku diabetu druhého typu. Každý si ale jistě v šálku kávy najde to své. Může to být čistě jen váš ranní rituál. Nebo toužíte spíše po tom, kvalitně pohostit svou milou návštěvu? Protože káva mimo pozitivní stimulace zdraví podporuje i zdraví mezilidských vztahů. 

Základní výbava domácího baristy

Bez čeho se prostě neobejdete? Některé věci jsou jasné - nutnost kávovaru asi zdůrazňovat nemusíme. Pokud žádný kávovar nemáte a s kvalitní domácí přípravou kávy to myslíte opravdu vážně, popřemýšlejte nad profesionálními domácími kávovary La Marzocco Home. Při koupi totiž získáte i baristický kurz, který jistě také není k zahození. Tam se právě naučíte vše, co je potřeba. Od teorie o kávě po přípravu espressa a šlehání mléka, což je opravdový základ. Espressem totiž kouzlo kávových nápojů teprve začíná. Co je tedy ještě nutné mít doma kromě kávovaru?

  • Konvičku na šlehání mléka
  • Jemné baristické utěrky pro otírání parní trysky
  • Odklepávač na kávové zbytky
  • Pěchovač pro stlačení namleté kávy
  • Kvalitní kávová zrna

La Marzocco Home - příslušenství

Není toho málo, ale rozhodně této investice nebudete litovat. Vše výše zmíněné se dá pořídit ve formě výhodného balíčku barista kit, který vám ušetří zdlouhavé vybírání jednotlivých příslušenství. Jediné, co v tomto balíčku nenajdete, jsou ta zrna. 

Jak vybrat ta pravá kávová zrna?

Kvalitní kávová zrna jsou základem dobré kávy. Čeho si ale všimnout při výběru kávy? Důležité je, uvědomit si, jestli preferujete spíše více hořké zemitější tóny čili tmavě pražená zrna nebo naopak štiplavější a lehčí chuť světle pražených. Dále je nutné si všímat čerstvosti. Káva totiž nemá úplně dlouhou trvanlivost a v případě, že toužíte po tom nejlepším espressu, čerstvost je skutečně klíčová. Po pražení, jehož datum by mělo být uvedené na každém balíčku, má káva přibližně týden odpočívat, ale poté je doporučené ji do pár měsíců spotřebovat (což není zas takový problém v případě, že je skutečně dobrá). Na balíčcích by měl být mimo jiné i napsán chuťový profil daných kávových zrn. To vám detailněji přiblíží, jak bude espresso chutnat či vonět. Můžete tedy vybírat i podle toho, zda chcete ze své kávy cítit ovoce nebo spíše preferujete čokoládu a oříšky, které se v chuťových profilech objevují také hojně.

Žádný učený z nebe ještě nespadl

Tohle je velmi známá a především pravdivá věta. První pokusy třeba nebudou úplně ideální, ale důležité je vytrvat. Umění vyšlehat mléku do finální a dokonalé podoby je velmi složité. V případě, že máte ambice i v latte artu, vaše cesta učení pravděpodobně nikdy neskončí. Hned po prvním nakresleném srdci v mléčné pěně začnete zkoušet další a další obrázky. Tohle kouzlo moc dobře známe a víme, že když si zamilujete práci baristy, ať už doma nebo se tomu rozhodnete věnovat i v profesní rovině, nikdy už se nebudete nudit. Neustále je co zdokonalovat a pilovat. Za tu vůni kávových zrn, čerstvého espressa a slastných výrazů těch, kteří ho ochutnají, to ale stojí.

La Marzocco Home - káva