Podle čeho vybrat kávu pro svůj kávovar

Změny jsou potřeba. Nemusí být nijak zásadní, hlavní je, aby vám dělaly radost a vy si díky nim osvěžili svůj zaběhlý stereotyp. Stačí třeba změnit kávu. Nemusíte ani nutně opouštět svůj oblíbený nápoj, ale co takhle dát šanci alespoň jinému druhu kávových zrn? Možná se budete divit, ale i tato zdánlivá maličkost dokáže mnohé. Pokud se ale pro tento krok rozhodnete a ať už vás k tomu vede cokoliv, novou kávu vybírejte pečlivě. Podle jakých kritérií se rozhodovat a čeho si při výběru všímat? V tomto článku vám tohle všechno podrobně objasníme.

Proč je kvalitní káva důležitá? 

Kávová zrna urazí opravdu dlouhou cestu, mnohdy se musí transportovat i přes celý svět, aby se dostala až do vašeho šálku. To je velmi pádný důvod, proč si vybírat tu nejlépe zpracovanou a z transparentních zdrojů. Podporovat neetické jednání v kávovém průmyslu totiž není úplně dobrý nápad. Z přípravy a pití kávy byste měli totiž mít především radost, proto je dobré se zajímat také o pozadí této problematiky.

Kvalita kávových zrn se samozřejmě zrcadlí na výsledné chuti nápoje. Pokud se někdy setkáte se špatně praženou kávou nebo se zrny, která mají nějaké jiné vady, rozhodně to poznáte. A to právě na její vůni a chuti, což nechcete. Káva prostě musí chutnat.

Profesionální pražírna je základ úspěchu

Odebírat čerstvou praženou kávu od prověřeného dodavatele je asi to nejlepší, co můžete udělat. Kvalitní pražírny kávy by si totiž rozhodně nedovolily dovážet zrna, která porušují jakékoliv zásady etiky v jakékoliv části světa. Poznáte to především díky rozsáhlým vědomostem personálu. Správná pražírna kávy by měla znát původ zrn, mít přehled o jejich dovozu a zpracování. Tato fakta byste ale měli být schopni najít i na finálních obalech. Jsou to klíčové informace, které o kávě neřeknou “pouze” to, zda je to či není etická záležitost, ale napoví vám také, jakou váš šálek kávy bude mít chuť. 

Mletou kávu nebo zrna?

Zaručeně zrna. Mletou kávu nechte v obchodě. Pokud si totiž chcete dopřát skutečně kvalitní espresso nebo filtr, rozhodně je třeba kávu umlít vždy čerstvě. Kávomlýnek by tedy měl být vaším nejlepším přítelem. Mletá káva má totiž velmi krátkou a nestálou  dobu trvanlivosti. Častokrát jí stačí i pár hodin a její chuť už je ta tam. Navíc je mnohem náchylnější k plesnivění.

Berte ohled na velikost balení

Ani zrnková káva nevydrží věčně, a proto si domů nekupujte balení, která nespotřebujete do jednoho týdne. Tak zachováte kvalitu zrn i svého šálku kávy. Stačí si jen uvědomit, jakou spotřebu vy nebo vaše celková domácnost má a podle toho poté vybírejte. V kvalitních pražírnách najdete různé velikosti balení, díky čemuž bude výběr příjemně flexibilní. Nemusíte se tedy bát, že byste nesehnali vhodnou kávu ani přes to, že si chcete kávu připravovat pouze pro sebe.

TIP: Kávu je poté třeba i správně skladovat. Pořiďte si například uzavíratelné vzduchotěsné nádoby, do kterých zrna přesypte. Tak je ochráníte od předčasné oxidace.

Na pražení záleží

Pražení má veliký podíl na výsledné chuti šálku kávy. Čím méně je káva pražená, tím více bude svěží. Pro pákový kávovar se tedy spíše poohlédněte po středně pražených zrnech a jestliže máte zálibu v alternativních metodách, rozhodně doporučujeme ty jemně pražené, jelikož v nich vynikne jejich původní chuť úplně nejvíce. 

Pokud byste chtěli poradit s výběrem kávy nebo kávovaru, obraťte se na nás. Moc rádi vám pomůžeme.