Jak vyšlehat to nejlepší mléko do cappuccina či latte pomocí parní trysky?

Domácí příprava lahodné kávy bez mléka je jedna věc, ale naučit se dokonale připravit latte či cappuccino, to je věc druhá a to nemluvě o latte artu (obrázcích na hladině mléčné pěny). Nebudeme lhát, není to úplně jednoduché, ale věřte, že se to naučíte v podstatě rychle. Je pouze nutné, ovládnout potřebný grif a techniku a vaše doma připravené latte bude rázem vypadat jako to z kavárny. Postupujte podle našeho návodu a brzy se stanete prvotřídním domácím baristou.

Chce to trénink a odhodlání

Napoprvé se dokonale vyšlehané mléko pomocí parní trysky ještě asi nikomu nepovedlo. Ani tomu nejlepšímu baristovi na světě. Vám se to bohužel asi také nepovede. Nevěšte však kvůli tomu hned hlavu. Učit se nové věci je krásné a ty výsledky pak ještě víc. Věřte, že příprava toho skvělého nadýchaného latte není tak složitá, jak možná může v začátcích vypadat. Pokud vytrváte, mléčná pěna se vám poslušně poddá a vy se budete moct už jenom pyšnit svý baristickým umem. Protože proč nemít doma svou vlastní kavárnu, že?

3 základní tipy úspěšných baristů

1. Parní tryska musí být vždy čistá - uvnitř i venku

Není nic horšího než zaschlé mléko na trysce. Čistí se opravdu špatně a nehledě na to, že se v něm rády množí různé bakterie. Proto je skutečně důležité, mít vždy při ruce navlhčený jemný hadřík, kterým trysku po každém použití ihned otřete. Profouknutím naprázdno nebo ponořením trysky do vody a zapnutím páry dostanete nečistoty i z jejího vnitřku.

2. Mléko by mělo být úplně studené, jinak se můžete s pěnou rozloučit

Opravdu dbejte na jeho skladování v chladničce. Z vychlazeného mléka se jemná pěna tvoří v podstatě snadno. V případě, že použijete mléko o pokojové teplotě, manipulace s ním bude poněkud těžší a mnohdy až nemožná. 

Pro začátek je i dobré, když budete využívat mléko plnotučné. Poté, až šlehání pomocí parní trysky ovládnete, se můžete začít specializovat i na veganské alternativní nápoje (mandlové, ovesné…) nebo třeba nízkotučná mléka. U těchto variant lze vytvořit hezkou pěnu také, ale je to o trochu obtížnější.

3. Bez teflonové nebo nerezové konvičky na mléko se neobejdete

Pro dobrého baristu je tato konvička jako prodloužená ruka. A pro vás bude brzy také. Tyto konvičky mají ostrý zobáček a širší dno, aby se mohlo mléko správně točit při nahřívání párou. Pokud se budete snažit šlehat mléko v nějaké nevhodné alternativě, pravděpodobně se vám to nikdy nepovede.

La Marzocco Home - šlehání mléka

Kroky správného šlehání mléka

1. Připravte si konvičku a naplňte ji zhruba do poloviny vychlazeným a ideálně tedy i plnotučným mlékem.

2. Krátce profoukněte parní trysku. Je to potřeba vždy před každým jejím ponořením do mléka. Odstraní se tak starší zbytky vody, které uvnitř zůstaly.

3. Teď už je ten správný čas k ponoření trysky do mléka, v čemž byste měli být naprosto přesní. Tryska by se měla opírat o zobáček konvičky a s jednou její stranou tvořit úhel 45 stupňů. Od té druhé strany bude ve správném případě přibližně jeden centimetr daleko, což znamená, že ji nebudete umísťovat doprostřed. Neponořujte ji do mléka však celou, stačí pouze půl centimetru k tomu, aby se vám pěna začala sama hezky tvořit.

4. Když máte vše důkladně připravené, pusťte páru na plný výkon. Nebojte se. K tomu, abyste vyšlehali skvělé mléko, potřebujete opravdu plnohodnotný výkon.

5. Nejdříve uslyšíte prskavé bublání, které ale po chvíli ustane. Pokud je tento zvuk spíše kvílení, možná to znamená, že máte trysku moc vysoko. Zkuste ji o pár milimetrů ponořit hlouběji. V případě, že bublání a lehké syčení naopak neslyšíte, je potřeba jít s konvičkou o trochu výše.

6. Po celou dobu šlehání držte konvičku ve stejné výšce. Hladina se sice s tvořením pěny o trochu zvedne, což zapříčiní i jiný zvuk na konci procesu, kdy je mléko už dostatečně našlehané a pouze se ohřívá, ale i tak pozici trysky neměňte (pokud pára nevydává zvuky drásající sluch). Kontrolujte teplotu pomocí dlaně nebo baristického teploměru, který ale není nutností. Mléko by totiž nemělo přesáhnout 70 stupňů Celsia. Ideální teplota je 60 °C, a proto se můžete v klidu spolehnout na svou ruku. Jednoduše, až bude dno konvičky pálit, páru vypněte. Nakonec také nezapomeňte trysku otřít vlhkým hadříkem. 

La Marzocco Home - šlehání mléka

Nyní už máte mléko hezky vyšlehané. Pokud na pěně vidíte větší bublinky, párkrát poklepejte konvičkou o stůl. Vytvořený tlak tento uvězněný vzduch uvolní a bubliny zmizí. Nakonec je ještě dobré pěnu pořádně spojit s mlékem a tím celý obsah vyhladit. Stačí jen pomocí pevného zápěstí krouživým pohybem na ploše stolu v konvičce vytvořit jemný vír. Tím mléčná pěna dostane krásnou lesklou strukturu.

A jak s výsledným mlékem naložit? Přelijte ho do svého oblíbeného čerstvého espressa a vznikne vám lahodné latte. V případě, že budete chtít vaše schopnosti posunout ještě o další level dál a docílit tak toho dokonalého fotogenického šálku s obrázkem v mléčné pěně jako z kavárny, začněte trénovat techniky latte artu.