Jak vybrat ta nejlepší kávová zrna pro domácí využití?

Výběr čehokoliv může být sem tam složitý. Ovšem vybírat ta správná kávová zrna, která budou přesně podle vašich představ, to je občas jako hledat jehlu v kupce sena. Kávy je totiž skutečně obrovské množství a není divu, vždyť ji k nám dovážíme z mnoha různých koutů světa. Navíc je káva v průběhu své cesty z keříku do šálku vystavována velkému množství faktorů, které ovlivňují její výslednou chuť a vy přece chcete, aby vám káva z vašeho kávovaru chutnala. Je proto potřeba hledat. Hledat ta pravá zrna, která budou naprosto přesně vyhovovat vašim požadavkům. V tomto článku se vás pokusíme nasměrovat tak, aby byl váš výběr o něco snazší.

Zemitá nebo citrusová chuť?

Výběr kávy je především o její chuti. Pokud máte doma kvalitní pákový kávovar a chuť zrn nebude podceněna špatnou přípravou, rozhodně si můžete rozmyslet, která chuť je vám sympatičtější. V případě, že jste majitelem automatického kávovaru, chuťový rozdíl možná poznáte pouze nepatrně. Automatické kávovary, a hlavně ty z levnějších kategorií, nemají totiž úplně brilantní technologie a příprava šálku tak může mít mnoho chyb, které dokáží výslednou chuť šálku kávy nepříjemně ovlivnit.

Zkuste se tedy zamyslet, jakou kávu v kavárnách rádi pijete. Dáváte přednost spíše té s kyselejšími tóny, ve kterých můžete cítit různé druhy citrusových či květinových tónů, nebo preferujete tu více hořkou se zemitým nádechem, chutí čokolády a ořechů? Tato otázka je klíčová, jelikož si díky tomu vyselektujete sílu pražení a metodu zpracování kávových zrn.

Zemitá chuť – nádech čokolády, ořechů nebo karamelu

Pokud se přikláníte k těmto chutím, rozhodně sáhněte po výrazněji pražené kávě. Taková zrna už mají mnohem více výrazné olejové skvrny a kyselost se v chuti ztrácí. Je třeba ale brát ohled na to, aby pražení nebylo tmavé až příliš. Můžeme se totiž setkat i se zrnkovou kávou chutnající například jako spálené dřevo a to pravděpodobně nechutná nikomu. Zrna by měla mít příjemnou barvu podobnou mléčné čokoládě, ne tmavší. Spálenou kávu ale poznáte i po čichu. Zrna by měla vonět, pokud z nich bude jakýmkoliv způsobem cítit spálenina, rozhodně to nebude dobrý kup. Zrna z této chuťové palety se většinou zpracovávají promytou metodou, kdy je dužina plodu kávovníku ihned odstraněna. Tak se do zrna nestihne vmísit nádech ovoce tolik jako při metodě suché nebo honey. 

Svěží chuť – nádech citrusů, ovoce a květin

Taková káva je momentálně na výsluní. Příjemně kyselkavé espresso se sladkým dozvukem na jazyku je oblíbenou vzpruhou mnoha milovníků kávy. Navíc se mnohem více hodí do mléčných nápojů jako je například trendy flat white nebo klasické cappuccino. Chcete mít takovou kávu doma? Hledejte jemně pražená zrna zpracovávaná suchou nebo honey metodou. Ta, která se praží do prvního lupnutí a využívají potenciálu dužiny. V nich nejvíce vyniknou svěží příchutě, ovocné tóny a vůně květin. 

Jaká zrnka jsou nejlepší pro alternativní metody přípravy kávy?

Ta čerstvá. Jednoznačně. Překapávaná káva, french press, aeropress a další metody jsou velmi náchylné na zvětralá zrna. Nejvíce si tedy opravdu pochutnáte v momentě, kdy si čerstvě namelete na příslušnou hrubost pro danou metodu a kávu ihned spotřebujete. Co se týče chuťového profilu, my bychom rozhodně sáhli po jemném pražení. Svěží káva má přece jen širší spektrum chutí, které díky filtru vyniknou ještě více. Je to ale ovšem na preferencích každého z nás. Pokud vám kyselost kávy nesedí ani malinko, i v případě alternativních metod přípravy vyzkoušejte tu více praženou.

Skutečně je potřeba zkoušet, zkoušet a zkoušet. Na první pokus třeba nenajdete svého favorita, ale až káv otestujete více, rozhodně si tu svou najdete.