Jak se stát domácím baristou

Zvonek zvoní a vy už víte, co přichází - očekávaná návštěva, která si jistě bude vyžadovat šálek kávy. Jak už tomu tak bývá u každého nenaplněného snu, připomene se právě ve chvíli, kdy se vám to nejméně hodí a ještě navíc vás myšlenka na něj rozčílí. Neochotně otevíráte dveře a po uvedení návštěvy do kuchyně začínáte připravovat kávu. Hlavou vám stále běží myšlenka, jak by to bylo skvělé, kdybyste konečně šli na ten baristický kurz, o kterém tak dlouho přemýšlíte a mohli se konečně pochlubit novou dovedností. Nemluvě o tom, že byste hosty pohostili lahodnější kávou.

Takový scénář již nemusíte zažívat! Víte proč? Stát se domácím baristou totiž není vůbec taková věda a může to zvládnout opravdu každý. Stačí pár hodin tréninku a může z vás být domácí barista než byste řekli “domácí italské kávovary La Marzocco Home”! Asi si říkáte, že vám slibujeme nemožné, nicméně opak je pravdou - je to přesně tak, jak říkáme!

1. Trocha kávové teorie
Jako první a bývá to tak ve všech oborech, je důležité, abyste měli alespoň základy, co se kávy týče. Aneb na začátek rozhodně neuškodí trocha té kávové teorie. Své teoretické znalosti velmi snadno převedete do praxe a obecně platí - teorie je základ a je nutné ji rozvíjet. Naštěstí dnešní doba nabízí spoustu možností, nehledě na to, že tyto informace jsou dostupné na internetu zcela zdarma. Objasněte si druhy káv, nastudujte si druhy příprav, odtajněte chuťové profily! Už teď je to pro vás nepochopitelné a nechce se vám do toho? Nikdo neříká, že u kávové teorie musíte sedět denně 2 hodiny a studovat až do únavy. Přečtěte si článek cestou do práce, cestou z práce, při čekání na tramvaj - udělejte si své kávové studium dostupné, zábavné a hlavně efektivní!

2. Posuňte se na další úroveň 
Nyní již tedy znáte základy, které je nutné uvést od praxe. Nejlepší a nejefektivnější volbou je samozřejmě baristický kurz pro začátečníky. Pod taktovkou profesionálů se naučíte vše potřebné v dávkách, které pro vás nebudou moc ani málo a hlavně budete mít prostor na otázky a chyby.

Na kvalitním baristickém kurzu byste se měli dozvědět zejména:

  • Cesta kávy z farmy do šálku
  • Druhy kávovníků
  • Výběrová vs. komoditní káva
  • Základní terminologie baristy
  • Jak si doma zřídit podmínky pro přípravu espressa
  • Trénink přípravy espressa
  • Trénink šlehání mléka na trysce a zkoušení latte art
  • Čištění kávovaru a mlýnku

Při výběru kurzu vždy dejte na reference a konkrétní školitele. Nepřejete si přece skončit u nějakého amatéra, ale u profesionála, který vám předá potřebné zkušenosti a navede vás vaší kávovou stezkou.

3. Pořiďte si kvalitní vybavení
Jakmile budete mít základní baristické úkony procvičené, na další level vás dostane samozřejmě praxe. Nicméně těžko se běhá v roztrhaných teniskách a těžko se připravuje excelentní káva za pomocí nekvalitního kávovaru. Pořiďte si italskou kvalitu, která posune výsledek z vašeho baristického snažení na zcela novou úroveň! Kávovary La Marzocco jsou špička mezi světovými výrobci profesionálních kávovarů, které se vyrábí již od roku 1927 ve Florencii a každý rok probíhá jejich inovace a vylepšování. Nyní díky naší divizi domácích kávovarů La Marzocco Home, především modelů Linea Mini a GS3, máte i vy možnost získat opravdu kvalitní kávovar do vaší domácnosti.

Ať už máte ambice díky svému nově nabitému koníčku vybudovat kavárnu s tou nejlahodnější kávou nebo si přejete pohostit každou vaši návštěvu perfektní kávou, jsou kávovary La Marzocco Home tím, co naplní vaše kávová očekávání, ať už jsou jakákoliv a vaše chuťové buňky zaplesají při každém doušku blahem!