Domácí latte art krok za krokem

Udělat si doma kávu s obrázkem z mléčné mikropěny na hladině není tak nereálné, jak se možná může zdát. Postačíte si se základní výbavou, kvalitním kávovarem s čistou parní tryskou a dobře vychlazeným mlékem. Pokud tohle všechno doma máte, stačí si jen přečíst naše tipy a pustit se do zkoušení. Jak se tedy ten základ latte artu doma naučit? 

Bez čeho se neobejdete?

Jak už jsme výše zmínili, je nutné mít doma nějaké základní vybavení a také kávovar s parní tryskou, což většina těch obyčejných nemá. Bez horké páry ale bohužel potřebnou pěnu na mléku nevytvoříte. Mezi to ostatní vybavení patří například nerezová konvička a jemná utěrka na otírání mléka právě z té parní trysky. Další důležitým prvkem při latte artu je opravdu dobře vychlazené mléko. V případě, že byste využili mléko v pokojové teplotě, pěna vám nevznikne, proto na toto pravidlo nikdy nezapomínejte. A světe div se, ale nic jiného k tvorbě latte artu neboli malování mléčnou pěnou nepotřebujete. Teď už si připravte pouze nějaký ten čas a trpělivost. První šálek pravděpodobně nebude hned dokonalý, ale věřte, že časem, když vytrváte, se vám to určitě podaří skvěle!

První krok: Příprava kávovaru a zázemí

Než si vše osvojíte, bude lepší, když si vždy dopředu připravíte to, co budete potřebovat. Zapněte kávovar, nechte ho nahřát a vedle něj si položte vlhký jemný hadřík, nerezovou konvičku, nahřátý porcelánový šálek a studené mléko (ideálně plnotučné, to je pro začátky nejlepší). Takto, když budete mít všechno hezky vedle sebe, na nic nezapomenete a budete i klidnější. 

Druhý krok: Vytvořte tu nejjemnější mikropěnu

Tak pojďme začít. Vezměte konvičku a naplňte ji po rysku nebo, pokud ji ve své nádobce nenajdete, po prohlubeň jejího zobáčku studeným plnotučným mlékem. Zapněte trysku kávovaru nejdříve na prázdno, ať se z ní dostanou ven případné nečistoty a stará uvězněná voda. Až poté budete mít kávovar připravený k provozu a můžete trysku ponořit na dno mléka. Než páru opět naplno zapnete, zkontrolujte, zda tryska opisuje úhel 45 stupňů se stěnou konvičky. Pokud ano, můžete prudce otočit s uzávěrem páry. V tomto úhlu setrvejte, mléko by se v konvičce mělo točit a tvořit tak vír. Neměli byste slyšet žádné prskání ani vrzání (i to občas chybně šlehané mléko dovede). Ozývat by se mělo pouze výrazné syčení, ovšem nic agresivního. Během procesu konvičku s mlékem pomalu posouvejte po trysce v daném úhlu 45 stupňů dolů, abyste právě to zmíněné syčení zachovali. Mléko totiž s teplotou získává na objemu, takže je nutné páře tímto pomáhat.

Až bude mléko dostatečně teplé, vypněte trysku. Jeho teplotu můžete sledovat buď teploměrem k tomu určeným nebo druhou dlaní. V momentě, kdy už neudržíte ruku na dně nerezové konvičky, je potřeba ohřívání zastavit. Mléko by totiž nemělo přesáhnout 60 stupňů Celsia, což znamená, že by vás konvička neměla opařit. 

Druhý krok: Zpracování mléka

Po našlehání mléka je potřeba věnovat mu ještě trochu péče. Položte konvičku na rovný povrch a začněte pohybovat zápěstím tak, aby se vytvořil v pěně malý vír. Dostanete tak všechen vzduch, který je párou v mléce uvězněný, na povrch. Poté konvičkou lehce klepněte o stůl, bublinky tak prasknou a zmizí úplně. Díky tomuto postupu vám vznikne krásná jemná pěna, se kterou se bude malovat jedna báseň. 

Třetí krok: Latte art

Mezitím, co si budete zpracovávat mléko (je dobré s konvičkou neustále kroužit, aby se pěna neusadila), pusťte espresso do šálku. Až bude hotové, vezměte ho do druhé ruky a nakloňte směrem ke džbánku. Uvolněte zápěstí ruky, kterou budete malovat a pomalu začněte lít mléko doprostřed nakloněného šálku. Proudem mléka kružte tak, aby hladina zůstala stále kávově hnědá. Pomalu zkracujte vzdálenost šálku a konvičky a v momentě, kdy bude latte do přibližně poloviny šálku, přibližte zobáček nerezového džbánku k hladině úplně. V takovém případě se pěna začne v místě zobáčku barvit do bíla. Pokud s konvičkou setrváte na stejném místě, vznikne vám tečka, což je základní obrázek latte artu. Jestli se ale cítíte na víc, můžete tuto tečku protnout tenkým proudem zbylého mléka, z čehož se utvoří srdce. Není však kam spěchat, latte art chce čas a trénink. Nevěšte tedy hlavu nad případně nepovedeným šálkem, žádný učený barista z nebe nespadl. Je potřeba zkoušet, zkoušet a zkoušet. Tak hodně štěstí a dobré kávy!