7 pravidel, které vám zajistí ten nejlepší šálek kávy

Chcete si doma připravit skvělou kávu? Věřte, že to není problém. Ba naopak, s kávovary La Marzocco Home a správným postupem je to velmi jednoduché. Stačí dodržovat pár základních pravidel a máte vyhráno. Jaká pravidla to jsou? 

1. Udržujte kávovar v čistotě

Říká se, že čistota je půl zdraví. A to i pokud jde o kávu. Zanesený kávovar v sobě totiž může ukrývat plísně a bakterie, které by váš šálek mohly nemile ovlivnit a to nejen chutí, ale i účinkem na zdraví. Nechávejte proto kávovar před každým použitím běžet pár vteřin na prázdno, starejte se o trysku zvenku i zevnitř a používejte vhodné čistící prostředky. Pouze tak dostanete ze svého kávovaru tu nejlepší kávu a navíc vám přístroj díky této péči vydrží sloužit mnohem déle. 

2. Používejte filtrovanou vodu

Tento bod by se dal také zahrnout do péče o kávovar, ale přisuzujeme mu takovou důležitost, že jsme mu věnovali vlastní bod. Je totiž nutné omezit nejen nečistoty, ale i vodní kámen, protože vápenec ovlivňuje chuť kávy pravděpodobně nejvíce. Pokud máte pocit, že už tento problém máte, je potřeba kávovar odvápnit, na což existuje mnoho přípravků i návodů. Vodnímu kameni se ale dá velmi dobře vyhnout. Stačí využívat filtrovanou vodu. Před zanesením tak ochráníte nejen kávovar, ale i vaši kávu.

3. Dodržujte správné mletí zrn

Na mlýnku také záleží. V případě, že kávu skutečně milujete, neváhejte a zainvestujte do kvalitního kávomlýnku, který uspokojí i ty nejnáročnější baristy. Protože v případě, že nemáte správně a přesně namleto, je vám profesionální kávovar či jiná metoda přípravy k ničemu. Na vytvoření espressa je tedy opravdu nutné umlít na espresso, tedy jemně. A například pro přípravu French Pressu je mletí naopak hrubé. Špatná hrubost může být příčinou rychlého protékání vody, což vede k nízké extrakci nebo naopak. Pro ten nejlepší šálek je proto nutné mít správné i mletí. 

4. Dbejte na kvalitu a čerstvost kávových zrn

O kvalitě kávovarů bychom mohli psát do nekonečna. Důležitá je ale i kvalita kávy. Tu nejlepší poznáte díky transparentnímu původu, zpracování a datu pražení. Kávová zrna by měla po upražení přibližně týden odpočívat, ale poté jsou už určeny k okamžité spotřebě, proto je dobré tyto informace vědět. Zpravidla by měly být uvedeny na každé etiketě, ale bohužel tomu tak občas není. Nejlepší je brát kávu přímo z pražírny. 

5. Mějte zrna dobře uzavřená, chraňte je před vzduchem

U zrn ještě chvíli zůstaneme. Mnoho lidí totiž dělá chybu v jejich skladování - nechávají je v kávomlýnku. To prosím nedělejte. Kávová zrna je skutečně důležité důkladně uschovat a chránit před vzduchem. Ideální jsou k tomu různé vzduchotěsné nádoby, do kterých přesypete kávu z balíčku hned po otevření. V některých případech je káva balena do uzavíratelných sáčků, ve kterých je její uchování též možné. Ovšem pokud se k zrnům vzduch dostane, věřte, že do dalšího dne bude mít váš šálek kávy úplně jinou chuť. Kávová zrna totiž oxidují a ztrácí svou chuť. 

6. Pijte kávu hned po připravení

Vlažné espresso dobré není, to pravděpodobně víte. Každopádně toto nepsané pravidlo je dobré dodržovat i v případě jiných metod přípravy. Například u French Pressu je to dokonce i velmi zásadní - pokud kávu hned neslijete, budou se do ní uvolňovat i ty nechtěné toxické látky. Připravujte si tedy kávu pouze v případě, kdy na ni máte skutečně čas a důkladně si ji vychutnejte. Věděli jste, že je u kávy povoleno srkání? Díky tomu se nespálíte a navíc se vám její chutě lépe rozvinou na jazyku.

7. Nahřívejte porcelánové šálky

K předchozímu bodu se váže i péče o šálky. Využívaný porcelán by měl být vždy alespoň trochu nahřátý. Pokud by tomu tak nebylo, káva okamžitě přijde o svou požadovanou teplotu. Naštěstí se o tohle dokážou kávovary La Marzocco Home hravě postarat. Vršky kávovarů jsou totiž nahřívané a to je to pravé místo pro porcelán. Stačí šálek na chvíli položit na teplou plochu a máte hotovo. 

Není to tak složité, jak to možná zní. Tak se toho nebojte a pusťte se do přípravy toho nejlepšího šálku kávy. Věříme vám.