5 zimních receptů (nejen) pro milovníky kávy

Zima je období, kdy lidé tráví většinu času v teple domova, užívají si zimní sporty a sněhové radovánky, nebo tráví dlouhé večery s přáteli na večírcích. Každá z těchto situací si zaslouží ten správný nápoj, který tyto zážitky obohatí. Připravili jsme pro vás výběr receptů na zimní kávové speciality, které nejen zahřejí, ale díky pákovým kávovarům La Marzocco Home nabídnou i nezapomenutelný zážitek z každého doušku. Připravte si útulnou atmosféru a pojďte objevit nové způsoby, jak si obohatit svou oblíbenou kávu.

1. Perníčkové latté

Perníčkové latté je každoroční klasika, na kterou narazíte v každé kavárně. K přípravě v pohodlí domova potřebujete kvalitní espresso, zázvor, skořici, muškátový oříšek, třtinový cukr, vanilkový extrakt a mléko.

Postup přípravy:

  1. V hrnku smíchejte dvojité nebo silné espresso, třtinový cukr, mletý zázvor, skořici, muškátový oříšek a vanilkový extrakt.
  2. Našlehejte mléko a nalijte do hrnku ke směsi kávy a koření.
  3. Hotový nápoj můžete doplnit šlehačkou, posypat skořicí a ozdobit skořicovou tyčinkou nebo roztomilým domácím perníčkem.

Výsledek je sladké, kořeněné, a hlavně hřejivé latté, které si můžete vychutnat zachumlaní do deky při sledování vašeho oblíbeného vánočního filmu.

2. Eggnog latté

Alžírskou kávu s vaječným likérem jistě znáte – každý máme v rodině někoho, kdo na ni nedá dopustit. Eggnog latté je hravá a moderní cesta, jak spojit vynikající kávu a tradiční vaječný likér. 

Postup:

  1. Připravte si silné espresso a nalijte do hrnku.
  2. Našlehejte spolu 100 ml mléka a 50-70 ml vaječného likéru podle chuti.
  3. K espressu přidejte našlehanou směs (tip: pomocí lžičky nejdříve přidržte pěnu a nechte si ji navrch).
  4. Dozdobte strouhaným muškátovým oříškem.

Tento nápoj silně doporučujeme, pokud máte po ruce domácí „vaječňák“, ale jistě vám bude chutnat i s kupovaným, případně můžete místo něj použít Bailey’s.

3. S’mores horká čokoláda

Pokud chcete své návštěvě v zimě a o svátcích dopřát něco extra, něco opravdu vymazleného, čím se blýsknete, pak pro vás máme recept na horkou čokoládu s marshmallows, kterou můžete doplnit espressem. Příprava je poněkud pracnější, ale věřte, že tím každého naprosto uchvátíte.

Postup:

  1. Připravte si espresso.
  2. Do střední pánve přidejte hrnek mléka a lžičku cukru. Na mírném ohni povařte zhruba 10 minut a poté vypněte sporák.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou čokoládu (zhruba 20 gramů) a míchejte, aby se rozpustila.
  4. Na špejli napíchněte marshmallows a pokud chcete, můžete je i lehce opéct.
  5. Připravenou čokoládu nalijte do hrnku a přidejte espresso. Promíchejte a dozdobte marshmallows a strouhanou čokoládou.

Tip: pokud chcete tento nápoj dovést k dokonalosti, můžete před podáváním namočit okraj hrnku do medu a posypat drcenými sušenkami.

4. Salted caramel Brûlée 

Další kávový drink potěší všechny milovníky slaného karamelu a francouzského Crème brûlée. Domácí slaný karamel si doma připravíte velmi jednoduše.

Příprava slaného karamelu:

  1. Na středním plamenu zahřejte 200 g cukru krupice, než se úplně rozpustí.
  2. Vezměte si metlu, stáhněte plamen a přidejte 80 g másla při pokojové teplotě a zapracujte do karamelu.
  3. Za stálého míchání přilejte 120 ml 30% smetany ke šlehání a nechte cca 1 minutu provařit. Hrnec odstavte.
  4. Přidejte lžičku soli, kapku vanilkového extraktu a důkladně promíchejte, dokud se sůl nerozpustí.
  5. Teplý karamel můžete skladovat v uzavíratelných sklenicích v chladu.

Příprava nápoje:

  1. Připravte si kvalitní espresso do hrnku.
  2. V malém hrnci smíchejte slaný karamel, mléko a podle chuti třtinový cukr a ohřívejte 4-5 minut za stálého míchání.
  3. Do hrnku k espressu přidejte směs mléka a karamelu.

Na ozdobení můžete použít šlehačku, kterou můžete nakonec přelít trochou slaného karamelu.

5. Zimní espresso martini

Abychom nezůstali pouze u horkých nápojů, připravili jsme si recept na klasické espresso martini a trošku ho doladili, aby seděl k zimní náladě. A k jeho přípravě můžete využít slaný karamel z předchozího receptu.

Postup:

  1. Připravte si espresso a nechte ho vychladnout.
  2. Do koktejlového šejkru nalijte espresso a slaný karamel. Míchejte, dokud se slaný karamel nespojí s kávou.
  3. Přidejte 25 ml kávového likéru (např. Kahlua), 50 ml kvalitní vodky a led. Důkladně protřepejte, aby byl koktejl nadýchaný, vzdušný a vychlazený. 
  4. Přes sítko drink přelejte do vychlazené sklenice na martini.
  5. Hotový nápoj můžete ozdobit například strouhanou čokoládou nebo kávovými zrny.

Touto verzí espressa martini jistě zapůsobíte na vánočních večírcích, rodinných sešlostech nebo oslavách nového roku.

Zima je ideální příležitost objevovat nové chutě a nové způsoby, jak si vychutnat svou oblíbenou kávu. S pákovými kávovary La Marzocco Home vám příprava nápojů navíc půjde snadno. Inspirujte se našimi recepty, přidejte vlastní kreativitu a dodejte svým zimním zážitkům vynikající chutě.